Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano 1893.
Proslavili smo Florijanovo PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
Autor millinus   
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 07:41

Dana 04. 05. 2018. godine smo uz prisustvo većine članova proslavili Svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca. Obilježavanje je počelo u 18:30 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja u našem dvorištu, svim vatrogascima koji nisu više među nama, kojih se sjećamo ovoga dana i kojima odajemo počast.

 

 

 

 

 

Dana 04. 05. 2018. godine smo uz prisustvo većine članova proslavili SvetogFlorijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca. Obilježavanje je počelo u 18:30 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja u našem dvorištu, svim vatrogascima koji nisu više među nama, kojih se sjećamo ovoga dana i kojima odajemo počast. U 19:00 zajednički smo se uputili u mjesnu crkvu Svetoga Duha, gdje je služena misa zadušnica. Nakon mise uputili smo se u naš vatrogasni dom, gdje je druženje nastavljeno uz piće i zakusku. Ovom prilikom zapovjednik DVD-a je dodijelio uvjerenja vatrogascima koji su položili specijalnost za spašavanje pri tehničkim intervencijama. Predsjednik DVD-a je ovom prilikom pročitao kratki životopis Svetog Florijana.

Blagdan Svetog Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, slavi se u Katoličkoj crkvi 4. svibnja. Vatrogasci ga slave kao svog zaštitnika. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima. Domovina Svetog Florijana je Austrija, gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča, u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum. U vrijeme Rimskog cara Dioklecijana Florijan je već bio umirovljeni rimski časnik, koji je istovremeno obnašao dužnost visokog državnog činovnika u gradu Cetiun (danas St.Polten). Kad je po nalogu cara započeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu, carski namjesnik Akvilin počeo je hvatati kršćane i u provinciji Noricum. Sveti Florijan saznao je da su mnogi njegovi bivši vojnici također bili uhvaćeni kao kršćani te ga potaklo da pred progoniteljima hrabro ispovijedi kršćansku vjeru. Oni su ga doveli u Lauriacum, glavni grad provincije, pred suca Akvilina koji je od Florijana zatražio da se na žrtveniku poganskog hrama žrtvuje poganskim bogovima. Okrivljen je što je kršćanin, što je posjećivao i bodrio na ustrajnosti u vjeri tamošnje kršćane koji su bili zatvoreni. Akvilin je pokušao nagovoriti Florijana da se odrekne kršćanske vjere što je ovaj hrabro odbio. Razjareni Akvilin dao je Florijana najprije bičevati,a potom mučiti željeznim kliještima. Konačno mu je dao svezati o vrat mlinski kamen i baciti ga s mosta u rijeku Enns. Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga neka udovica po imenu Valerija. Na mjestu gdje je pokopano tijelo Svetog Florijana, danas se nalazi glasoviti augustinski samostan St.Florijan u Gornjoj Austriji. Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

 

U nastavku pogledajte fotografije koje je zabilježio Krešimir Mikić

povratak na vrh

 

Ažurirano: Utorak, 05 Lipanj 2018 10:23
 
Srijeda, 20. Ožujak 2019

Design by: LernVid.com