osnovano 1893. godine

DVD Nuštar nastavlja kontinuirani napredak u 2019. godini PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
Autor millinus   
Ponedjeljak, 22 Travanj 2019 19:18

DVD Nuštar nastavlja kontinuirani napredak u 2019. godini

DVD Nuštar 23. veljače 2019. godine održao je redovnu 126. godišnju skupštinu. U 2019. godini ćemo nastaviti kontinuirani napredak društva planiranim osposobljavanjima i sudjelovanjem na događajima u općini Nuštar, a naše natjecateljske ekipe sudjelovanjem na natjecanjima. U srpnju ove godine, naše ekipe mladeži će nastupiti na međunarodnom natjecanju u Austriji, Gradišće, a ženska mladež će predstavljati domovinu na vatrogasnoj Olimpijadi (svjetsko prvenstvo) u Švicarskom gradu Martigny (14.-21. srpnja 2019. godine).

 

 

 

 

 

 

DVD Nuštar 23. veljače 2019. godine održao je redovnu 126. godišnju skupštinu tijekom koje su se podnijela izvješća o radu u 2018. godini i Programu rada za 2019. godinu. Izvješće o radu u 2018. godini podnio je predsjednik DVD-a Ivan Čeple ing. ZOP , te se u svom izvješću osvrnuo na događaje u godini iza nas koja je za naše društvo bila jedna od najuspješnijih do sad.  U 2019. godini ćemo nastaviti kontinuirani napredak društva planiranim osposobljavanjima i sudjelovanjem na događajima u općini Nuštar, a naše natjecateljske ekipe sudjelovanjem na natjecanjima. U srpnju ove godine, naše ekipe mladeži će nastupiti na međunarodnom natjecanju u Austriji, Gradišće, a ženska mladež će predstavljati domovinu na vatrogasnoj Olimpijadi (svjetsko prvenstvo) u Švicarskom gradu Martigny (14.-21. srpnja 2019. godine).

Na skupštini je uručena spomenica za vatrogasnog veterana za člana Željka Ružića koji je napunio 60 godina i član je društva preko 40 godina.

Na skupštinu su se odazvala brojna prijateljska vatrogasna društva, kao i članovi udruga s područja općine Nuštar i cijele županije, te im se ovim putem zahvaljujemo što prate i podržavaju rad našeg društva.

 

 

Osposobljavanja u 2019. godini

Tijekom 2019. godine planirana su brojna osposobljavanja i usavršavanja naših članova. Temeljem planiranog u ožujku smo proveli osposobljavanje članova društva za korištenje motorne pile, te je ispit uspješno položilo naših 14 članova.

Početkom travnja naše društvo postalo je bogatije za 8 vatrogasaca i 3 vatrogasca I. klase koji su pohađali predavanja u Vukovaru i uspješno položili ispit. Vjerujem da će znanje uspješno primjenjivati na intervencijama.

 

 

 

 

Posjet učenika 2. razreda OŠ Zrinskih Nuštar i OŠ Zrinskih Nuštar - PŠ Cerić

Tijekom ožujka u prostorima vatrogasnog doma ugostili smo 2. razrede (učiteljice: Marija Marošević, Dinka Buljević i Jasna Rožman). Učenici su nas posjetili u sklopu nastavnog programa iz kojeg obrađuju temu – zaštitu od požara. U uvodnom dijelu razgovora smo razgovarali o vatri, kada je ljudima korisna, za čega sve koristimo vatru, kada postaje opasna i što je požar. Kroz razgovor smo prošli i što napraviti u slučaju požara i način dojave požara, odnosno koje podatke moramo ostaviti osobi kojoj prijavljujemo požar. Također smo objasnili i onu drugu funkciju vatrogasaca, a to su tehničke intervencije. Nakon uvodnog dijela krenuo je obilazak vatrogasnih kamiona i opreme koju sve DVD Nuštar posjeduje. Na samom kraju smo djeci pokazali i onu  stranu vatrogastva koja je njima najbliža, a to su natjecanja.  Kako izgleda natjecateljska vježba podmlatka s brentačama. Nakon završenih predavanja proveli smo razrede kroz vatrogasni dom i počastili ih prigodnim domjenkom. Članovi koji su sudjelovali u predavanjima su zapovjednik DVD-a Tadija Milić i njegov zamjenik Christian Barišić, Ivana Mihaljeviš Farbaš, Dalibor Kramaček i Klementina Cvitanović .

 

 

 

 

 

 

 

OPREZ  SA SPALJIVANJEM BILJNOG OTPADA

Tijekom prva četiri mjeseca u 2019. godini, imali smo 8 intervencija (4 požara i 4 teh. intervencije)

 

 

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

 

autor teksta : Mirko Ružić mag. ing. aedif.

 

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

KAZNENE ODREDBE

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192    

 

 

Povratak na vrh stranice ovdje.

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 22 Travanj 2019 20:15
 
Utorak, 16. Srpanj 2019

Design by: LernVid.com